Çocuklarının gelişimine katkıda bulunabilmeleri için ailelerle yapılan sistemli ve düzenli çalışmalardır. Aile rehberliği, ailenin, okulda çocuğa verilen eğitim programları hakkında bilgilendirilmesini sağlayan bilgi verici aile eğitimini ve aileye psikolojik destek hizmetlerini içerir.
Aile eğitimi, özel eğitim gerektiren bireylerin eğitimde sürekliliği olan bir hizmettir. Bu hizmetlere ve özel eğitim sürecinin her boyutuna ailelerin aktif katılımını ve katkısını sağlayacak önlemler alınır. Aile eğitim programları, özel eğitim gerektiren bireyin anne-babası, kardeşleri, bakımı ve eğitiminde sorumlu diğer bireylerin, birlikte ya da farklı eğitim programları içinde eğitilmeleri ve bilgilendirilmeleri sağlanarak sürdürülür.
Aileler özel eğitim gerektiren bir çocuğa sahip olduklarını öğrendiklerinde büyük bir şok yaşarlar. Yaşadıkları şokun ardından durumu inkâr etme, üzüntü, kızgınlık, suçluluk, kaygı, hayal kırıklığı, çevrenin tepkileriyle yüz yüze gelmekten kaçınma gibi duygu ve tepkiler yaşadıkları dönemlerden geçerler. Bu dönemlerin süresi ve yoğunluğu, kişilik özellikleri, maddi imkan/imkansızlıklar, aile içi ve aile dışı destekler gibi faktörlere bağlı olarak her ailede farklılık gösterir.
Aileler yaşadıkları şokla beraber cevaplanmasını bekledikleri bir sürü soruyla karşı karşıya kalırlar. Çocuklarının diğer çocuklar gibi gelişip gelişemeyeceğini, problemin nereden kaynaklandığını, çözülüp çözülemeyeceğini, çocuklarının normal bir okula devam edip edemeyeceğini, bağımsız bir birey olarak yaşayıp yaşayamayacaklarını merak ederler. Aile ne kadar erken bilgi sahibi olursa eğitime o kadar erken başlar. Anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkinin sıklığı, yoğunluğu ve süresi göz önünde bulundurulduğunda anne-babanın çocuklarına uygun model olmaları önem kazanmaktadır. Eğitim sürecinin etkili ve verimli olabilmesi için ailenin bu sürece aktif katılımı gerekmektedir. Aile eğitimi programları, çocuğun okulda öğrendiklerini ev ortamına ve günlük yaşama genelleyebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Aile rehberliği ve danışmanlığı konuları, gelişim dönemleri ve özellikleri, aile tutumları, problem davranışlar ve davranış değiştirme yöntemleri, özrün ne olduğu, nedenleri, özellikleri, çocuğun ihtiyaçları, yasal haklar, aile içi iletişim şeklinde özetlenebilir.
Psikolojik destek: Ailelerin özel eğitime gereksinim duyan bir çocuğa sahip olduklarını öğrendiklerinde yaşadıkları şok, inkâr, suçluluk, hayal kırıklığı gibi süreçleri daha hızlı atlatabilmeleri ve durumu kabullenebilmeleri için psikolojik destek almaları ve yaşadıkları durumla ilgili bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Böylece aileler çocuklarının eğitimi için gerekli güce sahip olduklarını hissederler.